När duvorna försvann

När duvorna försvann – Sofi Oksanennar-duvorna-forsvann

Baksidetext
När duvorna försvann är en skildring av ett mycket olyckligt äktenskap. Det är en roman om människors val. Trohet och otrohet, anpassning och oförmåga till anpassning i ett land vars öde är att falla i erövrarnas händer. 
När duvorna försvann är en berättelse om ockupation, motstånd och förräderi i Estland under och efter andra världskriget.

 

Jag vet inte riktigt var jag ska börja när det gäller den här boken.

Historien kretsar kring kusinerna Roland och Edgar. Vi får även följa Edgars fru Juudit. Estland är ockuperat. Först av kommunisterna och sen ett tag av tyskarna, innan de åter faller i kommunisternas händer. De båda kusinerna kämpar, var och en på sitt sätt. Roland kämpar för sitt lands självständighet. Edgar däremot kämpar för det liv han vill ha. Vilket innebär att han gör allt för att passa in och göra karriär hos dem som för tillfället styr landet. Bredvid står Juudit. Hon som trodde hon hade fångat den perfekta mannen. Men hennes man visade sig inte vara intresserad av att uppfylla sina äktenskapliga plikter. I jakten på den kärlek hon saknar hamnar hon i armarna på en tysk officer.

Jag gillade den här boken, även fast jag inte riktigt kan sätta fingret på vad det är som gör det. Jag tyckte bitvis att den var väldigt seg och det var inte förens på slutet som jag verkligen kände att jag ville veta vad som hände härnäst. Ingen av karaktärerna fångade mig heller. Det var snarare så att jag ville stanna upp och skaka om dem. Säga åt dem att göra om och göra rätt! För det är ingen munter berättelse, men det är inte så konstigt. För det kan nog inte vara särskilt munternt att leva i ett land som är ockuperat.
Kanske är det just det som för boken läsvärd ändå. Jag kan mycket lite om Estlands historia och ännu mindre om hur det var att leva där. Men det känns äkta. Oksanens språk gör att alla känslor känns tydligare, platserna känns verkligare och personerna blir verkliga. 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s